13 november 2023

Verslag raadsvergadering 9 november 2023

Verschillende bestemmingsplannen passeerden de revue op de raadsvergadering van 9 november 2023. Ook de programmabegroting 2024-2027 werd vastgesteld. Aan het begin van de raadsvergadering kwamen er twee mededelingen:

  • De eerste mededeling betrof de week van de pleegzorg. Er is behoeft aan pleegouders.
  • De tweede mededeling over de Breehoek; het stichtingsbestuur en de gemeente hebben mondeling overeenstemming bereikt over de toekomstige huisvesting van het gemeentehuis in de Kulturhus de Breehoek.

Last but not least: griffier Birgitte van Ginkel werd in het zonnetje gezet vanwege haar 40 jarig dienstverband bij de gemeente Scherpenzeel.

 

Bestemmingsplan Holevoetplein 282 en Dorpstraat 270 (voormalige Hertog van Gelre)

SGP raadslid Jan-Dirk van de Waerdt: “Als we naar het plan kijken zoals het ingepast is en dergelijk kunnen wij hier niet tegen zijn. Er is participatie gevoerd en er zijn ook aanpassingen gedaan om toch de omwonenden tegemoet te komen en er zijn aanvullende afspraken gemaakt en die zijn verstrekt deze week middels een memo. Onze fractie vindt dat het best wel ver in detail gaat, terwijl wij als raad een kaderstellende en controlerende taak hebben, dan het is het wel de vraag die ons bezig houdt moeten wij zover in detail gaan.

Hij vroeg aandacht voor de communicatie door de gemeente. Die moet echt beter!  Een amendement van GBS nadere regels te stellen aan het bestemmingsplan Holevoetplein 282 werd verworpen (wettelijk niet mogelijk).

De nieuwbouw voormalige Hertog van Gelre werd aangenomen met tegenstem voor de VVD vanwege het (vermeende) gebrek aan parkeerruimte. De nieuwbouw voorziet in de grote maatschappelijke behoefte aan nieuwe woningen.

 

Bestemmingsplan Vlieterweg/De Overtuin (landgoed)

SGP raadslid Jan-Dirk van de Waerdt: “Goed initiatief, mooi voorstel voorzitter. Het enige waar wij nog mee zitten is het parkeren. Zoals in de opinieronde al genoemd vinden wij het niets om in het park, of aan de Vlieterweg of aan de Bruinhorsterlaan te gaan parkeren. Daarom zijn wij voorstander dat er op eigen terrein 7 parkeerplaatsen komen. Het huidige pad voor de boerderij langs is hier op dit moment niet geschikt voor en wij zouden het jammer vinden als dit wel gebruikt gaat worden voor de bereikbaarheid van het van het plangebied.” Op verzoek van de SGP werd het amendement van GBS werd nog iets aangescherpt op gebruik van het pad ten noorden van de boerderij om te voorkomen dat het wandelpad een “autoweg” zou worden. Dit amendement werd unaniem door de raad aangenomen.  

 

 

Programmabegroting 2024-2027

SGP voorman Maarten Zwankhuizen legde in zijn bijdrage de vinger bij onder andere de volgende aandachtspunten:

  1. De tijdsomstandigheden naar aanleiding van Prediker 1:9.
  2. Het positieve beeld van de begroting en de meerjarenraming, maar ook de onzekerheden wat betreft de gemeentefinanciën in het algemeen.
  3. Sociaal domein en de jeugdzorg.
  4. De Breehoek.
  5. Cybersecurity.
  6. Regionale samenwerking.

Zoals gewend legden we een stemverklaring gaf: “De SGP stemt voor deze begroting. Maar we verklaren het niet eens te zijn met die zaken in de begroting die in strijd zijn met onze uitgangspunten, waaronder die zaken die de zondagsrust betreffen

Zie hier de integrale tekst bij de behandeling van de begroting.

 

Birgitte van Ginkel – 40 jaar in dienst!

Griffier Birgitte van Ginkel is al 40 jaar in dienst bij de gemeente in diverse functies. Namens de raad en werkgeverscommissie sprak Maarten Zwankhuizen haar toe en overhandigde samen met Karen van de Bergh en Jan van de Fliert namens de gemeenteraad een aantal cadeaus waaronder  een door de raadsleden samengesteld jubileumboek.

 

Motie vreemd | BOA-uniform

VVD, CDA en Pro Scherpenzeel dienden een motie met betrekking tot het BOA-uniform. Het college wordt opgedragen om een neutrale BOA-uniform te borgen in de kledingvoorschriften en de raad hierover te informeren.

 

Maarten Zwankhuizen sprak namens de SGP fractie steun voor de motie uit in lijn met het landelijke SGP-standpunt bij de behandeling van de neutraliteit van het politie uniform. Hij benadrukte dat de motie zich terecht beperkt tot de kleding met het uitgangspunt dat ‘uniformiteit’ al in het woord uniform zit.  De motie werd unaniem aangenomen.

Verslag raadsvergadering 9 november 2023