20 december 2023

Verslag raadsvergadering 12 december 2023

December is de maand waarin de raad vóór het Kerstreces nog veel besluiten moet nemen. De raadsvergadering duurde twee avonden en werd daarom gehouden op 12 en 14 december.

Omdat een raadslid van de VVD op 12 december afwezig was door ziekte, staakten de stemmen bij het raadsvoorstel over de belastingverordeningen. Normaal moet bij stakende stemmen dat voorstel dan in de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming gebracht worden. Omdat het de belastingverordeningen voor 2024 betrof, was het zaak om zo snel mogelijk een nieuwe vergadering uit te schrijven. Dat kan binnen 48 uur. En dus vergaderde de raad na afsluiting van de gewone vergadering op 14 december nog even kort in een aparte vergadering over het voorstel.

Bij de afsluiting van het vergaderjaar memoreerde de burgemeester een aantal feiten van het dit vergaderjaar, waaronder het 12,5 jarig jubileum van de raadsleden Henk Brons en Maarten Zwankhuizen.

Verkeer en Ontsluiting Zuid: Raad vraagt om actie en planning

Sinds er gesproken is over de komst van de nieuwe Jumbo en de Nieuwe Koepel is er veel te doen geweest over het verkeer in met name Scherpenzeel-Zuid en op de centrumroute.

Eerder (in 2021) had de raad al opdracht gegeven om onderzoek te doen naar een veilige afwikkeling van verkeer door bestaande wijken. Mogelijkheden van éénrichtingsverkeer en nieuwe ontsluitingswegen worden daarbij niet uitgesloten, maar in de basis zal veel verkeer toch blijvend zijn weg moeten vinden over de bestaande wegen.

Nu lagen de resultaten op tafel. De raad heeft meerdere ideeën naar voren gebracht. Hoofdpunt van de kritiek op het voorliggende voorstel van het college was het ontbreken van een duidelijke volgorde van de verbeteringen en een goede planning (wát doen we wáár en wannéér).

De raad nam unaniem een amendement aan, ingediend door de fracties van de VVD, GBS en SGP om duidelijker kaders te stellen. In het kort komt het er op neer dat duidelijk moet worden welke maatregelen in de tijd nodig zijn, én de gemeente moet het hele plaatje op orde hebben voordat de eerste woningen worden opgeleverd. Voor de volledige tekst van het amendement, klik hier. Jan-Dirk van de Waerdt: “De verkeersplannen móeten op tijd klaar zijn!”.

Bestemmingsplan De Nieuwe Koepel: Wonen voor jong en oud

Jarenlang is er over gesproken: een nieuwe wijk in Zuid. In 2021 besloot de raad unaniem tot de bouw van een wijk met maximaal 450 woningen. Door een raadsbreed aangenomen amendement in 2021 van SGP, GBS en CU is sterk ingezet op meer betaalbare woningen.

Het resultaat lag nu voor. Een mooi en gevarieerd plan met veel groen. Kortom, een mooie wijk om te wonen. Zodat ook onze jeugd hopelijk in Scherpenzeel kan blijven wonen als dat hun wens is. Jan-Dirk van de Waerdt: “Laat men maar gauw beginnen met deze woningen, wat ons betreft kan dit niet snel genoeg starten”.

 

Huisvestingsverordening: Beter verdelen en meer doen

Eens in de vier jaar moet de huisvestingsverordening (regels omtrent het toewijzen van voornamelijk sociale huurwoningen) herzien worden. Ook nu was dat weer aan de beurt, waarbij nieuw landelijk beleid vertaald moet worden naar lokaal beleid. En er zijn nogal wat plannen rond woningbouw en sociale huur. Minister Hugo de Jonge heeft zogenaamde woondeals met regio’s gesloten, waaronder met Regio Foodvalley, om de woningbouw aan te jagen en te zorgen voor meer sociale huurwoningen (tot wel 30%). Een deel van de vergaande plannen van het demissionaire kabinet is de ijskast ingegaan. Maar de noodzaak om meer sociale huur te realiseren blijft staan.

Deze ontwikkeling stempelde het debat. Meerdere amendementen werden aangenomen om beter grip en inzicht te krijgen op de toewijzing van huurwoningen aan mensen die het nodig hebben.

Nu is het zeker waar dat Scherpenzeel op dit moment te weinig concrete plannen heeft voor sociale huur. In het recente verleden is redelijk wat gerealsieerd. In de eerder genoemde woondeal is afgesproken dat Scherpenzeel daaraan bijdraagt in nieuwe plannen (de planvorming voor De Nieuwe Koepel was al te ver gevorderd om te veranderen).

De fractie van Pro Scherpenzeel wilde moeite doen om nog op te roepen tot meer sociale woningbouw in Zuid. Maar dat kan niet. Omdat de raad de noodzaak ervan inziet, namen SGP en GBS het initiatief om de motie van Pro Scherpenzeel aan te vullen met nieuwe kaders om bij nieuwe bouwplannen van de gemeente meer sociale huurwoningen te realiseren. Voor de volledige tekst van de motie, klik hier. Nico Visser: “Wat ons betreft probeert het college in de toekomst de maximale creativiteit aan de dag te leggen om in deze nood te voorzien, en ook in de regio haar bijdrage te leveren”.

We hebben wel aangegeven dat het bouwen van sociale huurwoningen uitdagingen kent. Gronden zijn slecht rendabel te maken (en de overheid komt financieel niet over de brug) en de ongebreidelde immigratie helpt daar natuurlijk ook niet bij.

Najaarsrapportage: Kostenbewaking blijvend actueel

De najaarsrapportage liet een tekort zien. Hoewel het tekort verklaarbaar was, wil dat niet zeggen dat onze fractie geen kritische noten plaatste. Nico Visser: “Als we het over die kostenbeheersing hebben is er gelukkig een duidelijke toelichting gekomen van de wethouder hoe dit in het komende jaar nog beter vorm gegeven wordt met maand- en kwartaalrapportages intern en waar mogelijk eerdere signalering naar de raad. Hard nodig, had eerder gemogen maar blij dat het er nu is”.

Hij refereerde ook aan de discussie die ontstaan is over de vergoeding van het Rijk voor de opvang van Oekraïners en waarom het zo bijzonder is dat Scherpenzeel daar geen geld aan overgehouden heeft. We zijn blij dat we als dorp de opvang van vluchtelingen hebben kunnen regelen. Nico Visser: “Het is zuur dat andere gemeenten manieren hebben gevonden om hier geld aan over te houden wat ze goed konden gebruiken voor de gemeenschap. Dat had van ons ook in Scherpenzeel gemogen. Maar het is geen opzet van ons bestuur of de organisatie, die hadden het ook graag anders gezien. Die les nemen ze echt mee naar de volgende situatie.”

Motie vreemd | Centrumvisie

De raad nam een motie vreemd aan de orde van de agenda aan, ingediend door de Fractie Van Dijk, om bij wijzigingen van het bestemmingsplan van het centrumgebied van ‘winkel naar wonen’ eerst de  centrumvisie te actualiseren. Een logisch voorstel volgens ons, omdat we zuinig moeten zijn op ons ‘boodschappen centrum’. Is een winkelbestemming eenmaal weg,  dan kom die nooit meer terug.

 

Motie vreemd | Kernenergie

De raad nam een motie vreemd aan de orde van de agenda aan, ingediend door GBS om de discussie over kernenergie in de regio ‘warm’ te houden, omdat kernenergie een onmisbare bron voor een stabiele energiemix zal zijn in de toekomst. Een logisch voorstel volgens ons. Ook al staat het reeds op de agenda (landelijk en in de provincie), het blijft nodig om de prioriteit te benadrukken.

 

Overige Onderwerpen

De volgende stukken werden ook besproken en vastgesteld We hebben over sommige onderwerpen het woord gevoerd. Alle stukken zijn ongewijzigd vastgesteld.

  • Belastingverordeningen en legesverordening.
  • Bestemminsplan Hopeseweg 12/12a
  • Bestemmingsplan Prinses Margrietlaan
  • Integraal Veiligheidsplan
  • Plan van Aanpak Omgevingsplan
  • Algemene Plaatselijke Verordening
  • Subsidieverordening Gemeentelijke Monumenten

Jubileum

Burgemeester Marieke Teunissen stond stil bij het feit dat Henk Brons en Maarten Zwankhuizen in dit vergaderjaar 12.5 jaar raadslid waren. Ze ontvingen uit handen van burgemeester en griffier een cadeau.

Henk Brons van GBS en Maarten Zwankhuizen van de SGP zijn beiden als raadslid begonnen op 3 januari 2011 (in Scherpenzeel hadden we toen verlate verkiezingen; niet in maart 2010 maar in november 2010 als gevolg van de afgeblazen RSW-herindeling).

 

Verslag raadsvergadering 12 december 2023