21 februari 2023

Eerste raadsvergadering van burgemeester Teunissen - 16 februari 2023

De  eerste, reguliere raadsvergadering van burgemeester Teunissen werd verrassend vervrolijkt door een kort optreden van de Muziekvereniging Caecilia. De contrasten kunnen groot zijn. Kort daarna werd door de burgemeester stilgestaan bij de verschrikkelijke ramp in Syrië en Turkije. Hulp is en blijft nodig. Evenals uw gebed. Hieronder een impressie over het sociaal domein, omgevingsdienst de vallei en de gemeenschappelijke regeling Foodvalley.

De volledige raadsvergadering kunt u hier terugkijken.  

Sociaal domein: toekomst bestendig maken met juiste focuspunten

Het belangrijkste debatstuk van deze raadsvergadering was het raadsvoorstel om het sociaal domein toekomst bestendig te maken. Raadslid Nico Visser: “Het Sociaal domein is een onderwerp wat iedereen die oog heeft voor de maatschappelijke functie van de gemeentelijke overheid een warm hart toedraagt.

 En zoals wel vaker in deze raad aangehaald. Dat is in Scherpenzeel gewoon iedereen. Omzien naar elkaar dat doen we gewoon. Professionals uit het sociale werkveld, de vele vrijwilligers, kerken en stichtingen maar ook gewoon de buurman en buurvrouw.

 Niet onopgemerkt mag blijven dat we als relatief kleine gemeente alle taken van het Sociaal Domein nog zelf uitvoeren. Dat is een enorm compliment voor een organisatie waar de afgelopen jaren veel gebeurd is. En daar ligt ook meteen de uitdaging. Hoe kunnen we zorgen dat het team wat er zo de schouders ondergezet heeft ook het vertrouwen van ons krijgt om dit in de toekomst kwalitatief en betrouwbaar te kunnen blijven doen.

 Want in zijn reactie heeft de wethouder duidelijk gemaakt dat het raadsvoorstel wat voor ons ligt noodzakelijk en urgent is. Ondanks de uitbreiding van de organisatie naar een team met een mooie mix van ervaren en nieuwe frisse professionals en de eerste aanzet tot samenwerking in de regio ligt er nog veel werk. (…)

Maar eerst de basis op orde, het fundament verstevigen door de juiste samenwerking, goed functionerende systemen en op elkaar aansluitende processen met de juiste managementinformatie. Daarna weer met een open vizier naar het beleid kijken en de kansen opzoeken.

Lees de unaniem aangenomen motie hier.  Verantwoordelijk wethouder Vlastuin omarmde de ingediende motie, waarvan akte!

 

Omgevingsdienst De Vallei – uitvoering bodemtaken

Doel van dit raadsvoorstel was het vaststellen van de kaderbrief Omgevingsdienst de Vallei 2024. De Omgevingsdienst de Vallei (OddV) is belast met het toetsen en handhaven van regels die voortvloeien uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de daaraan verwante wet- en regelgeving. De OddV voert deze taak uit voor vijf gemeenten, te weten: Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen en de provincie Gelderland.

 

Het debat spitste zich toe op nieuwe taken die de gemeente Scherpenzeel moet uitvoeren, zonder extra geld. Gemeentebelangen Scherpenzeel (GBS) diende een motie waarbij het college werd opgeroepen om “De uitvoering van de bodemtaken tot een minimum te beperken (...) en “De provincie te verzoeken bij de warme overdracht alle beschikbare informatie over de bodemkwaliteit en de daarmee gepaard gaande risico’s aan de gemeente kenbaar te maken”.

 

SGP raadslid Jan Dirk van de Waerdt: “De strekking van de motie begrijpen wij, concreet gezegd, de gemeente een taak er bij geven zonder budget. Daarom zijn wij positief om de OddV uit te nodigen en het een en ander hierover te komen toe lichten. Daarnaast is het waarschijnlijk ook een mooi moment om nog andere vragen te stellen door de raadsleden aan de OddV als deze er zijn.”

 

Regio Foodvalley: livestream uitzenden?

Een vrij technisch raadsvoorstel waarover toch debat ontstond door een amendement (livestream uitzenden) en motie (toevoeging natuurorganisaties aan economic board). SGP fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen over het amendement: “Als vooruitstrevende fractie vinden we het wel prima als het uitgezonden wordt. We hebben wel oog voor de bezwaren die er kunnen zijn. Op bepaalde locaties kan het heel duur zijn als je moet gaan uitzenden. Er zijn ook simpele mogelijkheden als een Teamslink.

 

Maarten Zwankhuizen over de motie natuurorganisatie in de economic board: “Deze motie zullen wij niet steunen. Ten eerste is het economic board, ze zien toe. Ze doen verder niets. Daar kun je van alles aan gaan toevoegen, maar dat is hetzelfde als je zegt: ik voeg krenten aan gewoon brood toe en je wilt het nog steeds geen krentenbrood noemen… Het blijft een economic board met de doelstelling waarvoor deze is opgericht. Ten tweede maak ik me geen zorgen over of natuurorganisatie te weinig aanbod komen, eerder het tegendeel!”  

 

Eerste raadsvergadering van burgemeester Teunissen - 16 februari 2023