16 juli 2024

Verslag raadsvergadering 9 juli 2024

Belangrijkste onderwerpen deze raadsvergadering waren: extra budget voor personeel, de kadernota, de locatie voor de nieuwbouw van de Dorpsbeuk en het RPLG (Regionaal Perspectief Landelijk Gebied). Onderaan het verslag zijn de overige stukken genoemd, evenals de besluiten van de vergaderingen van 25 april en 4 juni.

Omdat onze burgemeester verhinderd was, werd de raadsvergadering geleid door waarnemend voorzitter Maarten Zwankhuizen.

Budget Personele Kosten

Sinds het afblazen van de herindeling in oktober 2021 werkt de gemeente Scherpenzeel aan het opbouwen van de organisatie. Dat is geen gemakkelijke klus. Onder andere in het sociaal domein kunnen de personele kosten hoog oplopen. De overspannen arbeidsmarkt doet er geen goed aan. Personeel werven en vasthouden is een hoofdthema. Vaak moet er met (dure) inhuur gewerkt worden. Nu lag er een voorstel op tafel om duidelijkheid te krijgen over het extra incidentele budget voor 2024. De structurele kosten vanaf 2025 kwamen aan de orde bij de bespreking van de kadernota.

De SGP is kritisch op het uitgeven van grote hoeveelheden geld. We onderkennen de noodzaak om in de organisatie te investeren, maar na deze jaren mag het effect van de vele investeringen weleens zichtbaar worden. Bovendien ontbreekt het onzes inziens aan goede sturingsinformatie op basis waarvan de raad zijn controlerende rol vervult. Daarom diende Nico Visser de volgende motie in die unaniem werd aangenomen.

Kadernota 2025-2028

Ieder jaar moet de gemeente voor 15 november de begroting van het volgende jaar en een meerjarenraming vaststellen. Als voorbereiding op die begroting is er altijd voor het zomerreces  een debat over de prioriteiten en de keuzes die de gemeente moet gaan maken. Dat staat verwoord in de kadernota.

De voorliggende kadernota bevat veel mooie plannen. Over wonen, werken, zorg, enzovoorts. Helaas zijn er op basis van de kadernota bezuinigingen nodig. De uitkering door het Rijk fluctueert nogal en in Den Haag denken ze dat gemeenten, hoewel ze meer taken krijgen, toch met minder geld toekunnen. Op de valreep kwam echter ook positief bericht: de meicirculaire (een bericht van het Rijk waarin staat hoeveel gemeenten te besteden hebben) pakte gunstig uit en de meeste tekorten zijn daarmee weggewerkt. Toch vinden we als SGP dat de ‘ombuigingen’ bij de begroting serieus overwogen moeten worden.

Omdat Maarten Zwankhuizen voorzitter van de raad was, sprak Nico Visser de algemene beschouwingen uit. Daarnaast werd samen met GBS een amendement ingediend over ombuigingen.

Een drietal moties werd door de SGP ingediend, die unaniem werden aangenomen, met een lichte aanpassing:

  • Motie 1: Over sociaal domein om beoordelingscriteria te delen met kerken en organisaties zodat de gemeente minder belast wordt.
  • Motie 2: Over leges om deze kostendekkend te maken en als gemeente geen geld te laten liggen, bijvoorbeeld als kabelbedrijven voor de zoveelste keer het trottoir opentrekken
  • Motie 3: Over subsidies en om voorkeur voor SWO als enige brede welzijnsorganisatie uit te spreken.

Locatiekeuze vervangende nieuwbouw Dorpsbeuk

Al eerder besloot de raad dat de school voor openbaar onderwijs De Dorpsbeuk aan nieuwbouw toe is. De gemeente heeft de wettelijke taak voor goede onderwijshuisvesting te zorgen.

Gemeente en school hadden de voorkeur uitgesproken voor een locatie aan de Voorposten: een gebied dat in de omgevingsvisie al benoemd is als woonwijk. Een alternatieve locatie was die van de huidige ALDI. Technisch gezien zou het daar ook kunnen, maar ook de raad vond dat de inpassing aan de Voorposten de voorkeur heeft. Wel moet er volgens de raad rekeningen gehouden worden met de bezwaren van omwonenden. Die maken zich zorgen, met name over het verkeer en in welke mate zij betrokken zullen worden bij de planvorming. Daarom diende GBS samen met SGP een amendement in om uit te spreken dat de locatie een voorkeurslocatie is en pas definitief wordt als het hele plan eromheen bekend is. Als SGP hebben we een tweede beslispunt aan het amendement toegevoegd dat een besluit over de locatie van de school pas goed kan als er én een duidelijk plan is voor de invulling van het hele gebied én er een duidelijk verkeersplan ligt. Het verkeer en de ontsluiting van de Voorposten mag geen sluitpost worden!

Regionaal Perspectief Landelijk Gebied (RPLG)

Regio FoodValley heeft lang gewerkt aan een visie om perspectief te bieden aan het buitengebied. Dat is nodig want er speelt veel: de agrarische sector moet zich aanpassen aan allerlei regels (of je het er mee eens bent of niet), stikstof, verstedelijking, verkeer en energieopwekking. Dit plan is in verschillende fasen aan de orde gekomen in de gemeenteraden in de regio.

Bij het definitieve plan ontstonden veel zorgen over de inhoud van het plan. LTO deed op het laatst niet meer mee. Vragen als: “Is er wel voldoende perspectief voor de boeren, daar deden we het toch voor?” en: “Worden we niet strenger dan het nieuwe kabinet volgens het Hoofdlijnenakkoord wil?”.

Als SGP wilden we wel voor dit plan stemmen, maar we dienden een amendement in. De motivatie waarom het belangrijk is om dit plan vast te stellen staat daarin aangegeven, maar ook de strenge voorwaarden waaronder dat moet gebeuren voor Scherpenzeel. Dit amendement werd op verzoek van GBS en CDA iets aangepast, maar de essentie is hetzelfde gebleven.

Hamerstukken/Overige stukken

Door een goede behandeling in de opinievergadering konden een aantal onderwerpen deze raadsvergadering met een hamerslag worden afgerond. Het ging om de volgende onderwerpen:

  • VGGM ontwerp-begroting
  • Jaarstukken (jaarrekening en jaarverslag)
  • Bestuurs- en 1ste financiële rapportage
  • Valleihopper ontwerp-begroting
  • Regio Foodvalley ontwerp-begroting
  • Regio De Vallei ontwerp-begroting
  • Bestemmingplan Ruwinkelseweg – natuurhuisjes
  • BOPA Ruitenbeekskamp 5 - plaatsen dakopbouw

Besluiten van de raadsvergaderingen van 25 april en 4 juni

  • Aanbesteding verwerking huishoudelijk restafval
  • Stichting EemVallei Educatief (Stev) Begroting
  • Valleihopper ontwerp-Gemeenschappelijke Regeling
  • VGGM ontwerp-Gemeenschappelijke Regeling
  • Groeperlaan wegenonderhoud begrotingswijziging
  • Omgevingsdienst de Vallei (OddV) ontwerp-begroting
  • Grondexploitatie (Grex) herziening
  • Grondwaterbeleidsplan
  • BOPA De Voorposten 74 - plaatsen overkapping/vernieuwen schutting
  • BOPA Dorpsstraat 216 - verbouwen van de woning verhogen uitbouw

Mocht u meer informatie willen over deze onderwerpen dan kunt u de opinie- en raadsvergaderingen altijd terugkijken via de website van de gemeente Scherpenzeel.

Verslag raadsvergadering 9 juli 2024