3 april 2023

Verslag raadsvergadering 23 maart 2023

Belangrijkste onderwerpen op de agenda waren: kwijtschelding gemeentelijke belastingen, de visie welzijn en beleidsplan sociaal domein. De raadsvergadering werd afgetrapt met een tweetal insprekers over de uitrol van 5G en een voedselbos.

 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen, wanneer?

De gemeente Scherpenzeel heeft een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Met het kwijtscheldingsbeleid geven we als gemeente blijk oog te hebben voor burgers die de gemeentelijke belastingen niet of niet volledig kunnen betalen. Het CDA diende een motie in om te onderzoeken of ook de onroerende zaak belasting (OZB) kan worden kwijtgescholden. GBS en SGP hadden hun bedenkingen bij deze motie. Moet belasting op bezit kunnen worden kwijtgescholden? En hoe groot is de problematiek in Scherpenzeel? Zijn de bestaande regelingen niet voldoende in dit soort uitzonderlijke situaties? Het CDA besloot na een korte schorsing om de motie in te trekken. Wel deelden beide partijen dat armoede een belangrijk politiek thema is.

 

Meekijken in koelkast

SGP voorman Maarten Zwankhuizen in zijn tweede termijn: “Armoede. Het is echt erg. Het komt voor. Armoede als gevolg van landelijk beleid. Daar worstel ik mee. De vraag is of een gemeente landelijk beleid moet repareren. Wat ik bedoel is het volgende. (…)Er zit een fundamenteel probleem bij overheden boven ons, waarbij ik twijfel of we daar überhaupt iets aan kunnen doen. Dan hoor je het achterliggende jaar dat de overheid niet in staat is om de belastingen op groente en fruit te verlagen. Dat was te lastig. En vorige week, twee dagen voor de verkiezingen, kwam er een ambtelijk advies om de belasting op vlees en zuivel te gaan verhogen. Dus, op dit moment hebben we overheid die het liefst bij mensen in de koelkast kijkt. Niet op te kijken of ze kunnen overleven, maar om te kijken of er producten in liggen die misschien wel een beetje voor veel uitstoot hebben gezorgd. Wij worstelen met landelijk beleid wat niet goed is, en dan gaat het over voedsel en energie. Dus: waardevol om het erover te hebben, maar er is een groter probleem aan te hand in Nederland.”

 

 

Visie welzijn en beleidsplan sociaal domein

In 2019 is door de raad een beleidsplan Sociaal Domein 2019-2022 vastgesteld. De afgelopen jaren hebben is gewerkt aan de zogenoemde transformatie in het Sociaal Domein: de verandering die we moeten maken om de juiste ondersteuning te kunnen blijven bieden aan mensen die dat nodig hebben. Vanwege de vele ontwikkelingen in het Sociaal Domein en toegenomen kennis en inzichten was  het tijd voor nieuw plan voor de komende vier jaar. In de visie welzijn geeft de gemeente een beschrijving hoe haar taak is ten opzichte van het welbevinden van inwoners. Ondersteuning, stimulering en zelfredzaamheid zijn belangrijke kernwoorden die we delen.

 

In de opinieronde voorafgaand aan deze raadsvergadering werden veel vragen gesteld over deze stukken. GBS diende een amendement in om beter te kunnen sturen met de juiste indicatoren. Dit amendement werd unaniem aangenomen.

 

SGP raadslid Nico Visser: “ ‘Samen vooruit’ was de titel van het bestuursakkoord waarvan het college vorig jaar de opdracht kreeg om aan de slag te gaan met de uitwerking en concretisering van dat akkoord. Voor ons een mooi vervolg op de SGP verkiezingscampagne met de slogan ‘Vooruitkijken’. (…) ‘Samen vooruit’, ook voor ons als gemeenteraad. Want met het ingediende amendement worden de gevraagde beleidsindicatoren geborgd, kunnen we de budgetten toetsen en kunnen we wat ons betreft samen met de wethouder en de organisatie de schouders onder dit dossier zetten de komende jaren. We wensen hen vanaf deze plek dan ook veel succes toe met de concretisering van de plannen en zien uit naar het resultaat.”

 

Verslag raadsvergadering 23 maart 2023