22 mei 2008

OP SCHERP IS TE TECHNISCH

Op Scherp mei 2008:

OP SCHERP IS TE TECHNISCH

Tsja, daar sta je dan met al je goede bedoelingen. Twee keer per jaar doen we weer ons best om moeilijke onderwerpen uit de plaatselijke politiek te vertalen naar onze lezers. Zodat ze ook begrijpen wat daar allemaal gebeurt. En als je een onderwerp goed wilt uitdiepen ben je zo zes tot acht pagina’s verder. Ja toch? En omdat interviews zo goed gelezen worden, is zes bladzijden voor een interview toch ook geen probleem? Dachten we. Tot we bedachten een lezersonderzoek te doen. Dan sta je snel weer met beide benen op de grond. Op Scherp is veel te technisch. Te weinig sprankelend. De artikelen zijn te lang. De artikelen zetten onvoldoende aan het denken. Oeps, dat valt even tegen.

Tegenvaller
Hoe gaat dat nu in zijn werk, zo’n enquête? Eerst natuurlijk de vragen bedenken. Het mogen er niet te veel zijn, want dan wordt het formulier niet meer ingevuld. Maar als het er te weinig zijn kun je er zo weinig conclusies uittrekken. Uiteindelijk werd het 1 ½ A-4’tje. Netjes toch? Dat kan iedereen wel even invullen. Dachten we. En dan is het zover.  Formulieren afdrukken, retourenveloppen stickeren, in iedere Op Scherp een formulier en envelop vouwen en de hele handel naar Martin van Eckeveld brengen om te bezorgen.  Om vervolgens bij de brievenbus te wachten op een grote hoeveelheid positieve reacties. Helaas liep dat zo’n vaart niet. Na twee maanden hadden we een respons van nog geen 10%. Allerlei gedachten gaan dan door je hoofd. Zou Op Scherp zo slecht gelezen worden? Doen we het daar nu allemaal voor? Zou de enquête toch te moeilijk zijn geweest? 

Reacties
De redactie besloot (gelukkig) niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar een belrondje te doen om de enquêtes telefonisch af te nemen. Dat gaf gelukkig weer wat moed. De reacties van de eerste inzenders werden overigens wel bevestigd. De artikelen mogen wat korter, de inhoud wat minder technisch. Er mogen wat meer plaatjes bij. En iets minder dik zou ook niet erg zijn. Van de vijftig respondenten (16% van het totaal aantal lezers) is er maar één die Op Scherp nooit leest. Maar liefst 75% leest Op Scherp altijd. Dertig procent leest zelfs alle artikelen en nog eens veertig procent bijna alle artikelen. Dat geeft de burger weer wat moed. De inhoud wordt door ruim 75% als goed of zeer goed beoordeelt, de opmaak scoort zelfs rond de 90%.  Wat wel opvalt is de leeftijd van de lezers. We hebben de adressenlijst volstrekt willekeurig verdeeld.  54% van de lezers is ouder dan vijftig jaar. Slechts vier procent jonger dan dertig.

Zo doorgaan?
Dus al met al viel het nog wel mee. De artikelen mogen wat korter. De in-houd wat scherper. Maar verder vinden de lezers vooral dat we zo door moeten gaan. Dat geeft moed voor de toekomst. Want al die enthousiaste lezers willen vast ook wel eens een artikel schrijven of lid van de reactie worden? Nee dank u. Dat toch maar niet. Of zoals een lezer het zo mooi verwoordde: “Prima mensen, ga zo door. Maar ik moet er niet aan denken dat ik zelf iets moet schrijven.”  Dat kan natuurlijk, en dat mag uiteraard. Niemand is verplicht om een artikeltje te schrijven of redactielid te worden. Niet iedereen heeft tenslotte ‘schrijftalent’. Maar als NIEMAND in de redactie wil, dan komt het ‘ga zo door’ wel in een ander daglicht te staan. En anderzijds: als alle driehonderd lezers nu ook redactielid zouden worden, zou iedereen één keer in de twintig jaar aan de beurt zijn. Dat is toch niet te veel gevraagd?  

Bedankt
Tenslotte: iedereen die meegewerkt heeft aan het beantwoorden van de vragen, schriftelijk of telefonisch, hartelijk dank voor de tijd die u er aan besteed heeft. We stellen uw reacties op prijs. De op- en aanmerkingen nemen we ter harte, hoewel we het niet iedereen naar het zin kunnen maken. De één wil een dikkere en de andere een dunnere Op Scherp, dat gaat nu eenmaal niet samen. En mocht u nog een keer ergens op willen reageren: opscherp@sgp-scherpenzeel.nl.

Jan Nieuwenhuizen