
15 mei 2025
Nico Visser stelt kritische vragen over koers Energievisie 2025
Scherpenzeel, 14 mei 2025 – Raadslid Nico Visser heeft schriftelijke vragen ingediend over de uitwerking en haalbaarheid van diverse onderdelen uit de recent gepresenteerde Energievisie 2025.Met zijn vragen wil Visser aandacht vragen voor praktische uitvoering, lange termijn keuzes en het realiteitsgehalte van de voorgestelde maatregelen binnen de lokale energietransitie.
“De energietransitie vraagt niet alleen ambitie, maar ook nuchterheid,” aldus Visser. “We moeten nu keuzes maken die ook over 10 of 20 jaar nog houdbaar zijn.”
In zijn vragen snijdt hij onder andere de volgende thema’s aan:
- De praktische waarde van aardgasloos bouwen in combinatie met toekomstige ontwikkelingen zoals waterstof of hybride oplossingen.
- Of de toename van elektriciteitsgebruik door gasbesparing wel echt energiebesparing is, of slechts een verschuiving.
- De geschiktheid van verschillende verwarmingssystemen en hun effect op rendement bij de overstap naar warmtepompen.
- De rol van batterijen en recente ontwikkelingen in het landelijke beleid rondom netcongestie.
- De betrokkenheid van sportlocaties, het zwembad en cultureel centrum De Breehoek bij energiebesparingscampagnes.
- De invloed van woningoriëntatie, dakontwerp en hellingshoeken op het spreiden van zonnestroom en netbelasting.
- Het strategisch belang van het behouden van gasinfrastructuur voor eventuele inzet van waterstof in de toekomst.
Visser vindt dat er meer aandacht moet zijn voor flexibiliteit in beleid, en voor keuzes die toekomstige technologische ontwikkelingen niet in de weg staan. Volgens hem zijn slimme oplossingen mogelijk zonder onnodige kosten of ingrepen achteraf: “Als je nu bij nieuwbouw al rekening houdt met bijvoorbeeld lage temperatuurverwarming of slimme dakoriëntatie, voorkom je dat je over vijf jaar opnieuw moet beginnen. Vooruitdenken dus, niet alleen doorrekenen.”
Met zijn bijdrage hoopt Visser het gesprek over de energietransitie in Scherpenzeel te verdiepen en te verbreden, zodat het beleid niet alleen duurzaam is, maar ook realistisch en toekomstgericht.